Litewska kucharka

17108aff2a954e588ac5430e298eb58d_0c2a48b8fcd9c85ed21917546e3406ee2cb9bdaf

Zawadzka.Kucharka

Tytuł: Kucharka litewska

Autor: Wincenta Zawadzka

Epoka: pierwsze wydanie w 1854.

Ocena: 8/10

Uwielbiam stare książki kucharskie. Pozwalają przenieść się w magiczny świat pieczonych łabędzi, mazgranów, jaj liczonych na kopy i wody szumiącej w samowarze. Dlatego gdy w antykwariacie wpadłam na widoczny po lewej reprint „Kucharki litewskiej” nie wahałam się ani chwili.

Nie jest to łatwa lektura, szczególnie dla początkujących. Łuty, funty, półkwaterki można jeszcze przy pomocy encyklopedii czy Internetu przeliczyć na współczesne miary, ale wcale nierzadkie zwroty w rodzaju „weź ciasta, jak na placki”, albo „włoszczyzny daj, jak zwykle”, pomijanie istotnych, a zdaniem Autorki oczywistych czynności nie pomaga w gotowaniu. O rzeczach typu „i na koniec dodaj X, które przez noc wymoczyłaś w Y” nie wspomnę, bo mam nadzieję, że czytacie przepis do końca, zanim zaczniecie.

Jeśli ktoś jednak pokonał już w życiu takie kamienie milowe sztuki kulinarnej, jak samodzielne ugotowanie rosołu czy upieczenie drożdżowej baby, to zachęcam go do sięgnięcia po „Kucharkę”. Odkryje w niej niezwykłe smaki, kresowe specjalności i zapomniane pomysły. Sama w codziennej kuchni nie raz i nie dwa pokusiłam się o rosół z cytryną, leguminę piankową, czy mięso z sosem rybnym i – nie jest to ani o wiele bardziej pracochłonne, a często nad podziw smaczne.

Kucharki, na Litwę!

Książka w wersji cyfrowej dostępna tu.

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Litewska kucharka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s