Pastyła vel ser jabłeczny

Nie sądźcie, proszę, że mój zaściankowy blog zapętlił się wokół warszawskich salonów i składów. Nadal interesuje mnie prowincjonalna kuchnia, czemu dam wyraz w dzisiejszym poście.

PB200254.JPG

Zostałam „uszczęśliwiona” ogromną skrzynią jabłek, co natychmiast zrodziło problem ich przechowywania i zużycia. Ile można jeść szarlotkę popijaną kompotem?? Dlatego przypomniał mi się stary domowy przysmak, znany dawniej w Polsce pod nazwą ser jabłeczny, a w Rosji jako pastyła. W dodatku jest produktem zarejestrowanym jako tradycyjny produkt mojego regionu (Ministerstwo Rolnictwa). Dawniej wytwarzany był z miodu, potem z cukru, dlatego stanowił przysmak przede wszystkim dostępny dla zamożniejszych stołów. Wynaleziono go podobno w XV wieku w Rosji, ale wiele jego odmian wytwarzano w całej Europie (Litwa, Rosja, USA, Belgia, Szwecja i in.).

Podstawy mam z „Kucharki litewskiej” – „Pastyle ruskie”, kombinowany z „Kucharzm Doskonałym”  – „ser jabłeczny sposobem kijowskim” i własnym zdrowym rozsądkiem. A oto przepis:

 

  • jabłka – ok. 1 kg (najlepiej antonówki albo inne kwaśne, dobre do pieczenia)
  • cukier lub miód – ok. 0,5 kg – wg uznania
  • cynamon, goździki, anyż, itp. – wg uznania

Upiec jabłka w brytfannie ze skórą i gniazdami nasiennymi. Gdy są miękkie, przetrzeć przez sitko razem z sokiem, który wypłynął przy pieczeniu. Zważyć masę i dać tyle samo cukru lub miodu, ile waży masa. Wylać na dużą patelnię i często mieszając (!) odparować do sztywnej masy. Przyprawić mocno korzeniami (albo nie przyprawiać – jak kto woli), wymieszać dobrze i włożyć w kwadratową formę – warstwą grubą na ok. 1-2 cm. (Najlepsza do tego jest silikonowa „keksówka”!) Wystudzić i schłodzić w lodówce. Zimną masę wyłożyć na deskę do krojenia i pokroić w małe pastylki/cukierki/żelki. Ułożyć każdy osobno na papierze do pieczenia i długo suszyć w ledwo letnim piekarniku (ja używam programu „rozmrażanie”). Suche pastylki obtoczyć w cukrze i przechowywać w suchym miejscu.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s